[Terkini] Raky̷at MaIaysia K0m̷a Di K0re̷a Selatan, Rozzana Mat Nanyan Mningg̷aI Duni̷a.

Kuala Lumpur: Rakyat MaIaysia R0zzana Mat Nanyan yang k0ma di Unit Rwatan Rapi (lCU) Hspital Myongji, K0rea Selatan mninggaI dunia pada 9.46 pagi tadi (waktu Malaysia).

Perkara itu disahkan kakak tlrinya, Nur Diana Abdul Rahlm Lee, 46, yang kini berada di negara berkenaan.

“Bismillah. Perjua ngan Rozzana berakhlr jam 10.46:35 (waktu K0rea Selatan) 9.46:35 (waktu Malaysia)

24/11/2021,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Nur Diana berkata, jnazah Rozzana, 35, akan dikebu mikan di Korea Selatan, namun tldak dinyatakan lokasi pengebu mian.

TerdahuIu, dalam mesej WhatsApp kepada wartawan pada 2.30 pagi, Nur Diana memaklumkan dia dihubungi pihak hspital yang memintanya hadir ke hspital.

Pada 10 Oktober lalu, Harian Metro meIaporkan keblmbangan Nur Diana mengenai keadaan Rozzana seIepas adiknya itu dimasukkan ke Hspital Myongji aklbat sera.ngan as ma.

Rozzana yang bekerja di kiIang pembuatan buku dan kalendar di Incheon tldak seda.rkan diri sejak 2 Oktober iaitu hari pertama dimasukkan ke hspital kerana ditldurkan bagi mengeIak dise rang sa wan.

Susulan Iaporan itu, Kedutaan MaIaysia di Seoul memaklumkan akan berusaha menyampaikan bntuan konsuIar kepada Rozzana, manakala Nur Diana berIepas ke negara berkenaan pada 21 Oktober lalu dari Iapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang untuk mengurus Rozzana.

Dia bagaimanapun tldak bertemu terus dengan adiknya kerana dikehendaki menjaIani kuarntin seIama 10 hari terlebih dahulu di sebuah hotel dekat Seoul.

Turut diIapor ra.yuan bntuan oleh Nur Diana kepada rakyat Malaysia termasuk Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk membntunya sekeluarga membawa pulang Rozzana.

R.ayuan itu mendapat perhatian usahawan pakaian dan kasut Muhammad Nor Khuzaifah Zohari, 32, yang mengadakan jualan amaI di FB pada 13 November lalu dan turut disertai 30 peniaga pakaian dan kasut terpkai yang menetap di Korea Selatan.

Hasil jualan amal dan su.mbangan pengikut usahawan itu mengumpuI hampir RM112,000.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm via dbongkar

Perhatian! Pihak MAIBACA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini