Kisah Pasangan Sehidup Sem4ti, Pergi Selamanya Ketika Menunaikan Umrah

Mengimbas kembali satu kisah pergi yang dicemburui melibatkan satu pasangan suami isteri yang tidak pernah berpisah sejak berkahwin sehinggalah dijemput Ilahi di satu tempat yang diberkati iaitu Tanah Suci Mekah pada bulan Disember Tahun 2019 yang lalu. Berikut merupakan perkongsian melalui laman berita Sinar Harian;

KOTA BHARU – Kem4tian pasangan suami isteri yang mengerjakan umrah ternyata dicemburui ramai pasangan lain selepas berita mereka tular di media sosial.

Ismail Latif, 66, dilaporkan mengh3mbuskan naf4s terakhir pada jam 11 pagi isnin waktu tempatan manakala isterinya yang berusia 60 tahun, Rohani Dollah m3ningg4l dunia pada Rabu kira-kira jam 2 petang waktu tempatan.

Pasangan dari Kota Bharu itu dikatakan tidak pernah berenggang dan sentiasa bersama sepanjang selepas menunaikan umrah buat kali pertama itu.

Gambar kenangan arwah Ismail dan Rohani ketika menunaikan umrah dan sebelum m3ningg4l duni4.

Anak sulung pasangan itu, Nor Afizah, 41, berkata, berita meng3jut itu dimaklumkan oleh sepupunya, Noranito Taib, 50, yang sama-sama mengerjakan umrah bersama ibu bapanya.

“Kami dimaklumkan ayah d3mam sejak lima hari lalu manakala ibu pula mengalami d4rah t!nggi. Mungkin ibu terk3jut dengan pem3rgian ayah. Selama ini pun mereka pergi ke mana sahaja bersama-sama dan jarang berpisah,” katanya ketika ditemui di Kampung Tunjong hari ini.

Anak arw4h menunjukkan gambar ibu bapa mereka yang menjadi kenangan untuk keluarga itu.

Sebelum ini, berita kem4tian tersebut tul4r di media sosial dan menerima ucapan takziah daripada nitezen dan kebanyakannya menyifatkan sebagai kem4tian yang dic3mburui.

Nor Afizah berkata, kesemua sembilan adiknya serta saudara-mara reda kerana menganggap pengakhiran hidup yang baik buat ibu bapa mereka apatah lagi menjadi idaman umat Islam untuk meningg4l dunia di Tanah Suci.

“Sebelum berangkat ke pada 14 Disember lalu, ayah pergi dalam keadaan sihat dan ayah tidak menghidap sebarang peny4kit,” katanya.

Mengimbau pesanan terakhir sebelum berangkat ke tanah suci, Nor Afizah berkata, ibu bapanya mengingatkan supaya anak-anaknya menjaga diri dan juga rumah mereka.

“Masih terbayang ma dan ayah mengucapkan selamat tinggal kepada jemaah masjid dan bagi kami itu perkara biasa sebagai tanda berpisah sementara untuk ke Tanah Suci,” katanya.

Sumber: Sinar Harian via animalsfeeds

Subhanallah, ‘Pergi’ yang amat dicemburui ditemani pasangan di tanah suci. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan yang beriman dan beramal soleh… Al Fatihah (dibaca)