Kes Pendera4n Kanak-Kanak, 4 Wanita Ditahan Selepas Terseb4r Gambar Budak Taska Diik4t

Empat wanita telah ditah4n atas dakw44n kes pender44n kanak-kanak di taska Bangi, Malaysia.

Pegawai Penjaga Polis Daerah Kajang(OCPD), Asisten Komisioner Othman Nanyan berkata pada Ahad lepas (22 Jan) bahawa empat wanita itu akan berada di bawah tahanan reman sehingga Selasa.

Video kes pendera4n, 4 wanita ditah4n polis

Keempat-empat mereka ditah4n selepas dikesan oleh pihak polis pada hari Sabtu (21 Jan).

Antara mereka yang ditah4n adalah pengurus taska berusia 46 tahun, menurut laporan dari The Star.

Pendera4n yang didakw4 timbul selepas laman Facebook menunjukkan gambar tiga kanak – kanak berbaring di atas lantai dengan mulut diik4t deng4n kain.

Polis telah mengambil keterangan daripada beberapa orang dan telah menghantar kanak-kanak berkena4n ke hospital untuk pemeriksaan selepas menerima laporan pada hari Khamis.

Berikut adalah beberapa tips anda dapat pastikan yang anak anda berada bersama penjaga yang akan menjaga anak anda dengan baik:

Der4 kanak-kanak – tips untuk ibu bapa mencari penjaga anak

Cari komen dari ibu- bapa yang lain. Sama ada anda berbual sendiri dengan ibu bapa yang menhantar anak mereka ke nursery yang anda telah pilih ataupun anda boleh menyem4k di Internet jika ada ibu bapa yang berikan komen tentang penjaga-penjaga di taska itu
Jalankan temuduga.

Anda boleh menjalani temu duga bersama penjaga yang akan menjaga anak anda nanti. Ada beberapa soalan yang anda boleh cari di Internet yang boleh membantu anda untuk tahu jika ada sesuatu yang tidak kena.

Dapatkan tempat taska/tadika dari rakan atau kenalan. Dengan cara ini, anda pasti boleh tahu dari pengalaman rakan atau kenalan anda tentang cara penjagaan di taska itu.

Pemeriksaan latar belakang. Sangat penting untuk mengenali siapa yang akan menjaga anak anda. Beberapa perkara anda perlu tahu adalah seperti tempat tinggal pengasuh, adakah dia warganegara Malaysia (ataupun tidak), adakah dia mempunyai rekod jenay4h dan sebagainya.

Semak rujukan. Anda boleh menelefon ibu bapa kanak-kanak lain yang pernah dijaga oleh penjaga di taska itu. Cuba tanyakan pendapat ibu bapa tentang taska dan penjaga-penjaga di sana.

Selain daripada itu, anda juga perlu memberi perhatian yang lebih terhadap anak anda untuk mengenal pasti tanda-tanda anak anda telah dider4.

Kanak-kanak mungkin tidak tahu bagaimana untuk memberitahu anda, jadi ibu bapa sila beri perhatian akan tanda-tanda jika anak anda telah dider4, seperti berikut:

Menangis dan memberont4k apabila tiba masa untuk menghantarnya ke pusat jagaan harian atau kelihata takut apabila melihat pengasuh, penjaga atau orang dewasa lain.

(Sudah tentu, ini juga boleh menjadi reaksi normal ketika hendak berpisah dengan anda. Sekali lagi, anda perlu mengambil kira perkara-perkara lain, termasuk naluri ibu bapa anda.)

Menunjukkan perubahan tingkah laku atau prestasi di pusat jagaan harian atau sekolah secara tiba-tiba.

Pulang ke rumah dengan tanda leb4m, melecet, terbak4r, pat4h tul4ng, mat4 hit4m, luk4, tanda gigitan atau kecedera4n lain yang tidak dapat dijelaskan. Kecedera4n yang terjadi berulang kali walaupun apa-apa jenis adalah satu tanda amaran.

Mana-mana pat4h tulang rusuk, pat4h tul4ng atau leb4m pada bayi yang masih belum berjalan perlu disiasat kerana mungkin adalah pendera4n.

sumbER:tht

Perhatian! Pihak MAIBACA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini