“Kenapa Saya Kena Sman, Saya Cuma Nak EIak Hvjan” PDRM Beritahu Sbab Kenapa Brader Mot0rsikal Ini Kena Sman

Kuala Lumpur: Seorang pekerja pemasangan memberi a.lasan mahu meng.elak hujan yang mendorongnya membina ‘bumbung’ pada skuter SYM VTS 200 miliknya sejak tahun lalu.

Malah, ‘bumbung’ yang telah dibina sendiri oleh lelaki berkenaan turut dilengkapi dengan penggilap cermin (wiper) di bahagian hadapan.

Lelaki berusia 52 tahun itu berkata, dia mengeluarkan modal sebanyak RM 300 bagi membeli k.omponen digunakan bagi membina bumbung berkenaan.

“Bumbung ini saya pasang sendiri sejak tahun lalu kerana mahu meng.elak hujan. Walaupun saya tahu tindakan ini salah, namun saya yakin str.uktur ini k.ukuh.

“Sepanjang t.empoh saya pasang stru.ktur ini, saya tidak pernah dis.aman p.ihak berk.uasa. Ini adalah kali pertama,” katanya ketika ditemui di Plaza Tol Batu 9 Lebuhraya Cheras-Kajang, di sini, hari ini.

Lelaki berkenaan antara individu yang dis.aman kerana kes.alahan mengubah suai str.uktur asal dengan memasang str.uktur tambahan tanpa kelulusan dalam O.perasi K.esalahan T.eknikal (Motosikal) di l.okasi terba.bit yang bermula 3 petang tadi.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur Mohd Zaki Ismail berkata, seramai 50 pegawai dan anggotanya terbabit dalam o.perasi itu yang berakhir jam 6.30 petang tadi.

“Sebanyak 1,050 motosikal diperiksa dalam operasi itu dengan 150 motosikal diambil ti.ndakan atas pelbagai ke.salahan.

“Dalam o.perasi itu juga, kami mengeluarkan 344 n.otis atas pelbagai kes.alahan termasuk tiada lesen, nombor pendaftaran fa.ncy, tayar kecil serta ubah suai ekzos,” katanya ketika ditemui di l.okasi o.perasi berkenaan, hari ini.

Mohd Zaki berkata, o.perasi itu dilaksanakan bukan semata-mata untuk mencari kes.alahan pengguna, namun ia bertujuan untuk memastikan orang ramai mematuhi peraturan ditetapkan.

“Pengguna perlu tahu adalah penting bagi mereka untuk mengikut spe.sifikasi ditetapkan pihak berk.uasa bagi menjamin kesel.amatan ketika berada di jalan raya.

“Ini termasuk bagi k.omponen seperti tayar yang penting untuk kestabilan kenderaan. Jika ia diubah tidak mengikut spe.sikasi, ia boleh memb.ahayakan n.yawa,” katanya.

Sumber/Kredit: HarianMetro via OM via kualalumpurviral

Perhatian! Pihak MAIBACA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini