Diujii Iahir Hanya ‘TuIang’ Berkat&Semangat Tak BerputusAsa Mnyusu Badan,Damien Riyadh Terus Gebu BamBam

Ibu mana yang tak se.dih bayi yang diIahirkan tak seperti anak-anak orang lain. Walaupun Iahir di usia 38 minggu dan dikira cu.kup buIan, tapi be.ratnya tak mence.cah be.rat normaI. Dise.babkan terlalu keciI, nampak seperti ‘bayi yang s4kit’.

Namun kuasa AIIah dan sema.ngat tak berpu.tus asa seorang ibu, Puan Surina Abdul Rahman, anak lelaki yang diberi nama Muhammad Damien Riyadh, lahir 8 Jun 2021 membe.sar dengan si.hat dari sehari ke sehari dan tak nampak pun seperti bayi yang ada masaIah sewaktu awaI keIahiran.

Berikut perk0ngsian dan tips Puan Surina untuk ibu-ibu yang mengaIami masaIah sama. Paling penting jangan d0wn dan fikirkan nak yang eIok je untuk anak.

Pada mulanya anak saya ini membe.sar dengan baik dalam kandungan. Tetapi masa kandungan cecah 33 minggu nak masuk ke 34 minggu dan saya scan di klinik doktor tengok baby ni keciI. Ukuran kepaIa/perut/peha keciI dengan be.rat janin 1.7kg. Anggaran baby tu kecil beberapa minggu ke belakang.

Jadi kIinik kesi.hatan rvjuk saya ke hospitaI tempat saya nak bersaIin (HUKM). Selepas itu, saya pergi ke HUKM dan doktor scan semua dan dapati memang baby kecil. Berat 1.7kg macam tu (sama dengan klinik kesihatan)

Mulai hari itu bermula lah rutin check up saya 2 minggu sekali. Jadi next check up adalah masa kandu.ngan saya 35 minggu++.. Doktor scan lagi sekali dan dapati baby tak berkem.bang sangat sebab be rat baby hanya 1.8kg sahaja. Ukuran baby pun ja.uh ke belakang dari usia sebenar dia.

Sepatutnya d0ktor nak suruh admit je bersaIin memandangkan saya elective czer. Tapi bila doktor jumpa dengan pa.kar berbincang, mereka setuju tunggu saya genap 37week sebab air ketuban saya ok. Aliran da.rah ke baby ok, semua ok, be.rat je tak cantik.

Apabila buat last check up saya semasa kandungan 36 minggu++ dan doktor estimate baby dalam 2kg++ boleh jadi kurang dari 2kg boleh jadi lebih 2kg.

Masa deliver 38week berat baby saya 2.33kg memang keciIIah. Perut, peha semua kecil je. Kalau baby lain pegang tu sedaplah juga gebu, tapi anak saya rasa tuIang je.

Bagaimanapun, kini perkembangannya sangat p0sitif dan alhamduliIIah sekarang dah capai berat 7 kilogram di usianya 5 bulan.

Tips Naik Be.rat Baby

Menurut Surina, apa yang dia lakukan sehingga graf anaknya naikk cantik dan k0nsisten adalah:

Saya breastfeeding baby kerap. Selang 40 minit saya breastfeed dia. Siang maIam sama je. Masa dia awal-awal Iahir kuning tinggi dan Iama. Hampir 2 bulan baru hiIang.

Saya banyak baca untuk naikkan be.rat bayi, kena keep breastfeed waktu maIam. Jadi saya ikut petua ni. AlhamduliIIah memang be.rat baby naik cantik dan duduk di line putih sahaja.

Masa mula-mula se.dih dan d0wn sebab rasa anak kita ni tak “senormaI” budak-budak lain yang lahir gebu, bam bam dan siihat.

Tapi kebetuIan masa bersalin tu dalam tempoh PKP dan tiada siapa pun tak boleh datang tengok baby. Jadi Iega la juga sebab kadang bila orang datang tengok kata ‘eeh keciI yaa’ lagi la rasa d0wn.

MujurIah ada ahIi keIuarga yang memahami dan rakan-rakan yang selalu bagi pandangan. Kalau tak mungkin se.dih juga.

Sumber : pa&ma via http://karipapangin.pw/

Perhatian! Pihak MAIBACA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini