Buaya Gergasi Sepanjang 16 Kaki Tumpas Selepas ‘Mengambil’ Nyaw4 80 0rang

Seekor buaya gergasi sepanjang 16 kaki yang menghantui penduduk kampung di Luganga, Uganda selama bertahun-tahun akhirnya tumpas. Buaya yang diberikan nama Osama itu sangat ditakuti selama ini kerana menjadikan penduduk kampung dan kanak-kanak sebagai mangsanya dah sehingga kini telah mengambil nyawa 80 orang.

Buaya ‘Osama’ itu tumpas selepas berjaya ditangkap menggunakan umpan paru-paru lembu. Menurut penduduk tempatan, keganasan buaya ini sangat ditakuti sehingga penduduk tempatan percaya buaya ini mempunyai ‘kuasa’ tersendiri.

Buaya ‘Osama’ itu dianggarkan berusia 75 tahun dan telah mengganas di kawasan kampung sejak 14 tahun yang lepas.

Menurut laporan The Mirror, buaya itu sering dilihat muncul di Sungai Victoria untuk mencari mangsa. Apa yang menakutkan ialah buaya ini pandai menterbalikkannya perahu nelayan tempatan.

Buaya ‘Osama’ ini berenang di bawah perahu-perahu nelayan sebelum bertindak menterbalikkannya dan membaham mangsa yang jatuh ke sungai.

Seorang lelaki tempatan yang dikenali sebagai Paul Kyewalyanga menceritakan dia dan saudaranya pernah diserang buaya berkenaan.

Menurutnya ketika kejadian berlaku, dia mendayung perahu untuk memancing, tiba-tiba buaya ‘melompat’ dan membaham saudaranya, Peter.

Berat reptilia itu menyebabkan perahu dinaiki mereka tenggelam ke dalam sungai dan buaya itu menggigit kaki mangsa. Peter kemudian ditarik ke dalam sungai sebelum hilang dari pandangan sehinggalah kepala dan tangannya dijumpai beberapa hari kemudian.

Buaya ‘Osama’ yang ditangkap itu masih lagi hidup meskipun ramai yang mahu melihatnya mati. Namun diberitahu mereka tidak dapat melakukannya tanpa terlepas dari hukuman pihak berkuasa.

‘Osama’ dihantar ke Uganda Crocs dan akan digunakan untuk ‘breeding programme’ untuk ‘menghasilkan’ lebih ramai buaya.

Namun ada satu berita kurang enak didengar apabila menurut laporan Mirror, dikatakan buaya-buaya yang dibiakkan oleh Uganda Crocs akan digunakan untuk memperoleh kulit-kulit buaya yang kemudian dijadikan produk untuk industri fesyen seperti bag tangan, dompet dan sebagainya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page Mari Baca

PERHATIAN: Pihak ADMIN tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @MARI BACA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

youtube – Suami Meningg4l Tapi Lambat Kebumi, Isteri Menderu Tiba-Tiba Suami Bercakap Mint4 Makan