Anak Ke-3 Baru 2 Bulan Iahir, ”Suami Prgi Buat SeIama2nya TlnggaIkan Kami 4 Beranak ” ALLFATIHAH,

Pasir Gudang : Seorang jurukimpaI m.aut ketika menjalankan kerja klmpalan ke atas paip keIuli di sebuah kilang pembuatan paip di Kawasan Perindustrian Tanjung Langsat di sini pada Jumaat.

S.ebak Iuahan rakan rakan arwh,Dia mninggalkan seorang isteri dan 3 anak berumur 4thn,3thn dan 2 bulan isterinya merupakan anak yatlm platu.

Perginya seorang sahabat yang baik Acun, Di hari jumaat yang mulia,mninggalkan istri Laila Nordin ,dua anak lelaki yang masih kecil berusia 3 dengan 4 tahun dan seorang bay1 perempuan yang baru saja berusia 2 bulan, mninggalkan keluarganya, mninggalkan kami semua untuk selama-lamanya, mninggalkan dvka yang amat mendalam bagi kami semua.

Semoga istri anak dan keluarganya di berikan kekuatan,kesabaran dan keikhlasan, Daripadanya kita datang dan kepadanya kita kembali, Allah lebih sayangkan kamu,Salam tkziah yang mendalam dari kami.

M0hon sedekahkan al fatihah untuk arwh sahabat kami, Bagi yang mengenali, andai ada siIap dan saIah dari arwh ,mohon ikhlas am.punkan dan m.aafkan sahabat kami, Semoga sahabat kami di am.punkan segala d0sa d0sa dan di tempatkan di golongan orang2 beriman Ami – Zalika.

Pengarah Jabatan KeseIamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor, Ir Mohd Rosdee Yaacob berkata, kejadian itu berlaku jam 5 pagi ketika mngsa berusia 35 tahun menglmpal keplngan besi ke atas paip yang siap dibentuk dengan berdiameter 91 sentimeter dan panjang 12 meter.

Hasil s.iasatan awal yang dijalankan, JKKP mendapati bahawa mngsa menglmpal secara berdiri menghadap pangkal paip dan pada masa yang sama membelakangi hujung paip yang akan dikimpaI.

Kedua-dua paip tersebut berada pada jarak satu meter. Rakan mngsa telah mengaktifkan suis ‘c0nveyor’ bagi menggerakkan paip yang dibentuk ke pr0ses seterusnya tnpa menyedari mngsa berada di antara kedua-dua paip tersebut.

Mngsa berada pada jarak 15 meter daripada kedudukan suis ‘c0nveyor’. Mngsa disahkan mninggal dunia di tempat kejadian oleh pegawai perubatan yang hadir, katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Mohd Rosdee berkata, pihak JKKP telah mengarahkan majikan untuk mengambil tindakan serta-merta ke atas sistem kerja selamat bagi proses kimpaIan yang dijalankan di tempat kerja tersebut.

Selain itu katanya, majikan juga diarahkan untuk menyemak semula dan menambah baik pr0sedur kerja selamat serta penaksiran rislko bagi aktiviti kerja kimpaIan kepingan besi.

Te.gasnya, tindakan perun.dangan akan diambil ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya terdapat peIanggaran peraturan di bawah Akta KeseIamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.

Majikan perlu menyediakan tempat kerja yang selamat untuk pekerjanya dan orang lain yang berkenaan,Ini merupakan satu kewajipan am majikan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994,katanya.

Al fatihah.

Sumber: Sinar Harian ,mt, dbongkar.com

Perhatian! Pihak MAIBACA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini